La relació jeràrquica entre els gossos

gossos relaxats

Més avall adjunto un estudi interessant realitzat per la Universitat de Exeter (Regne Unit) conjuntament amb professionals de Roma (Itàlia). És un estudi realitzat amb 27 gossos mastissos que viuen en grup i “llibertat” als suburbis de Roma.

Hi han estudiat la relació jeràrquica que hi ha entre ells. Especialment les interaccions de 1: Submissió. 2: Ritual de dominància i 3: Interaccions agressives

Entre altres resultats aquest estudi ha conclòs que les interaccions agressives es donen sobretot a la part mitjana de l’ordre jeràrquic. És a dir, mentre que els gossos situats més amunt jeràrquicament no necessiten realitzar interaccions agressives per fer valer la seva posició. Els gossos de l’ordre entremig és on hi ha més interaccions agressives i rituals de submissió o de dominància.

Un altre resultat interessant és sobre el sexe. Mentre que els mascles tendeixen a estar situats més amunt jeràrquicament, a la vegada tendeixen a tenir menys interaccions agressives cap a les femelles. Mentre que aquestes si que tenen interaccions agressives cap els mascles.

També conclouen que un dels factors més determinants en la relació jeràrquica entre gossos és l’edat.

Us adjunto una de les imatges de l’estudi que ho resumeix molt bé:


Directed networks of agonistic behaviour in a pack of free-living dogs, for (a) submissive interactions, (b) ritualized dominance interactions and (c) aggressive interactions. Edges are weighted in proportion to the frequency of interactions. Nodes are coloured according to sex (males are red/yellow and females are blue/green) and shaded to represent position in a hierarchy quantified using submissive interactions. Square nodes represent adults, circles are subadults and triangles are juveniles.

L’enllaç a l’estudi: https://royalsocietypublishing.org/doi/10.1098/rspb.2019.0536

Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *