Un estudi català sobre humans i gossos al neolític

"Ombra" Teca des Lluçanès - Gos d'Atura Català - Bruc X Guixa (les fotos són publicades amb permís dels propietaris)

Us passem aquest enllaç d’un estudi fet a Catalunya, per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB):

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352409X18300981?via%3Dihub

L’estudi es basa en 26 gossos enterrats en jaciments d’assentaments humans a la zona del que avui és Catalunya. Concretament de l’època del neolític mitjà. On s’hi han trobat restes de gossos i persones enterrades juntes en el que sembla que era un ritual de incinerar i enterrar els gossos juntament amb el que podria ser el seu amo. Demostrant una cultura del sepulcre en el que suposadament es valorava especialment la relació d’aquesta persona i el gos.

No només això, l’estudi també demostra com la dieta dels humans i dels gossos era similar, basant-se principalment en aliments vegetals en la majoria dels casos.

Per tant, aquest estudi demostraria que ja des de l’època del neolític mitjà, els gossos no només ja formaven clarament part de la vida humana (estem parlant de 5000 anys enrere), sinó que ja hi havia un estret lligam entre humans i gossos.

A més a més aquest estudi reforça la hipòtesis que els gossos ja tenien un paper important en la vida dels assentaments humans, probablement en tasques de vigilància i companyia. Així com la seva economia, amb l’activitat de gossos pastors. Podria ser aquesta una de les arrels de l’origen del que avui en dia és el Gos d’Atura Català?

"Ombra" Teca des Lluçanès - Gos d'Atura Català - Bruc X Guixa (les fotos són publicades amb permís dels propietaris)
“Ombra” Teca des Lluçanès – Gos d’Atura Català – Bruc X Guixa (les fotos són publicades amb permís dels propietaris)
Share

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *