Breu història zooteràpia

BREU HISTÒRIA DE LA ZOOTERÀPIA:

El primer ús d’animals com a complement de teràpia data de l’any 1792, a una residència d’avis de York (Anglaterra). El centre incloïa animals per tal que els pacients els cuidéssin. De totes maneres, els grecs ja utilitzaven els gossos en els seus temples de curació. Per tant, els inicis de la teràpia amb animals venen des de l’època antiga quan ja van descobrir els beneficis dels animals en les persones, en aquest cas, els gossos, en les persones.

El 1867 una institució pel tractament de pacients epilèptics anomenada Bether, a Bielefield (Alemanya), també va incloure animals (de granja, de companyia, i fins i tot animals silvestres) com a programa dins de les activitats pels pacients de la institució.

El famós mèdic i psiquiatre austríac Sigmund Freud (1856 – 1937) emprava un gos com a element facilitador de comunicació amb el pacient.

El 1944, a l’Hospital per Convalescents de les Forces Aèrees de l’Exèrcit dels EEUU, a Nova York, una tinent ferida va demanar poder tenir el seu gos perquè li fes companyia. Els metges van poder comprovar els efectes positius que va tenir en aquesta pacient el fet de poder tenir el seu gos, augmentant la seva motivació, seguretat i sentit de la responsabilitat…

Però la Teràpia i Educació Assistida per Animals de Companyia no va començar oficialment fins el 1953. Quan el psiquiatra Boris Levinson va descobrir els efectes positius, i sobretot catalitzador que el seu gos tenia entre ell i els seus pacients. Efectes especialment visibles en nens (1).

A partir d’aquí, l’ús dels gossos, i altres animals, anà en augment a Europa i a Nord-Amèrica. I s’anà consolidant pel tractament de diferents patologies físiques: esclerosis múltiple, deformacions òssees, distròfia o atròfia muscular, rehabilitació de malalties cròniques… I psicològiques: retard mental, autisme, paràlisis cerebral, dèficits d’atenció, hipertenció, síndrome de Down, depressió…. Així com també de problemàtica social: delinqüència jovenil, problemes de conducta, violència familiar, presons, etc.

  1. Boris M. Levinson (1969) : Psicoterapia infantil assistida per animals
Scroll to Top