Els gossos tenen algunes habilitats socials superiors als ximpanzees

Estic fent un curs online sobre les emocions i cognició dels gossos “Dog Emotion and Cognition” que es fa des de la Universitat de Duke, (Estats Units). El tutor és en Brian Hare, i volia compartir amb vosaltres una dada que ell va descobrir, i que per mi és impressionant:

Tots considerem els primats com els animals més propers cognitivament a nosaltres. D’alguna manera són els nostres “cosins” dins del regne animal. I realment tenen algunes habilitats impressionants a l’hora de interpretar xifres, lletres, la capacitat de comunicar-se a través de senyals abstractes, o solucionar reptes més o menys complexos…. Però segons han demostrat alguns estudis, els gossos tenen algunes habilitats cognitives que fins i tot supera a la dels primats!

El vídeo que enllaço a continuació demostra l’habilitat dels gossos per trobar a on hi ha els premis (entre dos pots situats cap-per-avall, amb el premi a dins d’und els dos pots), gràcies a algun tipus de senyal per part de les persones:

El més interessant del cas, és que els primats no són capaços d’interioritzar o interpretar les senyals que rep dels humans per trobar a quin pot hi ha la recompensa. I en canvi els gossos sí!

A més a més em consta que l’estudi s’ha fet amb diferents races de gossos, és a dir, que no s’han agafat únicament les races considerades més “intel·ligents”. I a més a més, s’ha provat amb persones amb o sense vincle amb el gos. És a dir, podia ser el seu propietari, o una persona desconeguda, qui, per exemple, assenyalés al gos a quin pot hi havia la recompensa.

També m’agradaria destacar, que una de les senyals que s’han utilitzat, era la de, simplement, mirar al pot on hi havia la recompensa. El gos és capaç d’interpretar aquesta senyal, i va a buscar el premi en el pot “assenyalat”.

Per tant, d’aquest estudi se’n poc concloure que almenys en aquest aspecte els gossos tenen una habilitat social o cognitiva, o fins i tot en podem dir “intel·ligència” “superior” fins i tot a la dels primats. O dit d’una altra manera, en aquest tipus d’exercicis, els gossos han demostrat interioritzar millor les senyals humanes, i per tant, han demostrat (insisteixo, en aquest cas en concret) una intel·ligència o habilitat social més propera a la dels humans.

Deixeu un comentari

Scroll to Top