La raça no determina el comportament dels gossos

Elfi Duna i Eska - Gos d'Atura Català

Avui us compartim aquesta notícia de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals que va sortir la setmana passada i explica que segons aquest estudi publicat a Science i realitzat per l’Escola Mèdica de la Universitat de Massachusetts basat en dades genètiques de més de 2000 gossos de races diferents i enquestes a més de 18000 propietaris sobre el comportament dels seus gossos, conclou que la raça comporta poc valor predictiu sobre el comportament de gossos, i que només explicarien el 9% del comportament.

És una notícia important, doncs és una cosa que nosaltres expliquem sovint, que si ve la raça influeix en la predisposició genètica, els factors ambientals poden ser tant o més rellevants en el comportament del gos.

Per tant, aquest estudi desmenteix els falsos mites que “tal raça és de tal manera” i que a l’hora de forjar el temperament d’un gos té molta més importància a la socialització, educació, experiències i estil de vida dels gossos i dels seus amos. O fins i tot, l’edat del gos. I també el sexe. Tot i que la importància de mascle o femella, que és una cosa que se’ns pregunta molt sovint, nosaltres ho comparem molt amb la diferència de caràcter entre nens i nenes, o homes i dones. No per ser nen o home s’ha de ser dolent, i no per ser nena o dona garanteix ser bona persona… Sinó que l’educació i les experiències vitals son molt més importants.

Així doncs, tal i com conclou aquest estudi, la raça no determina el temperament dels gossos, sinó que com els eduquem, com els socialitzem, les experiències i l’estil de vida, son el que realment determinarà el comportament dels nostres gossos.

Deixeu un comentari

Scroll to Top